rezso@nanohelper.eu
+36 20.943.4676

Karbonsemlegesség, Klímaváltozás

Karbonsemleges lakhatás

Karbonsemleges lényegében a szén-dioxid (CO2) mentességet jelenti.
Ezt szinte lehetetlen elérni, mert nagyon sok dolog befolyásolja.
Ami egy lakással rendelkezőnek jól kézben tartható, az a naponta alkalmazott energia - milyen energiákat használ az életvitele során.

Legszembetűnőbb és amire a legtöbbet költünk, a
fűtés, hűtés, közlekedés (autó), világítás, melegvíz, főzés energia igénye.

Ezeknél ha mindent villamos energiával valósít meg valaki, már radikális lépéseket tett.
A villamos energia ára közel azonos a gáz árával. Az alábbi, ajánlott megoldások nem csak lényegesen olcsóbb üzemelést tesznek lehetővé!

Fűtés - hűtés

Manapság az egyik legkorszerűbb fűtés-hűtés a hőszivattyús megoldás.

A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk valamilyen forrástól (hőnyerő közeg) és máshol azt leadjuk, hasznosítjuk. A hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj. Fűtés esetében a hőátadás oldala a fűtendő tér. Hűtés esetén a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonjuk a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatjuk.

A levegős hőszivattyú látszólag lehetetlen dologra képes: egy kilowatt villamos energiából akár négyszer-ötször annyi fűtési (hűtési) energiát képes az épület falán belülre juttatni, mivel a szükséges teljesítménynek a 80 %-át a környezeti levegő hőtartalmát hasznosítva a környezetből nyeri, ahol a hő egész évben korlátlanul rendelkezésre áll. Ez valóban energiatakarékos és környezetkímélő megoldás, miközben energiaszámlája közel 40%-al alacsonyabb lehet!

Fontos, a keringtetett hőátadó víz 50 C fok alatti, ezért a rendszer nem vízkövesedik!

Ajánlott további lépések:

  • Az alacsony víz hőmérséklet miatt a sugárzó felületnek nagynak kell lenni, amit a leginkább egy álmenyezetbe épített (hőátadó) vízcsőrendszer tud jól megvalósítani. Ez kiegészíthető a padlóba is vezetett fűtéssel (vízkeringtetéssel)
  • A fűtés akkor hatékony, ha a ház jól szigetelt (2021-től előírás új házaknál a 15-20 cm-es hőszigetelés). Ehhez a 3 rétegű ablakok, jól záródő és hőszigetelő ajtók illenek
  • A nagy zártság miatt a légcserélő rendszert is ki kell építeni a kellő szellőzéshez. Ez is beépíthető az álmenyezetbe. További előnye ennek, pormentes levelő fog keringeni a lakásban. Mivel egy óra alatt két-háromszoros levegő csere lesz a teljes lakótérben, emiatt a konyhai elszívó is mellőzhető, a lakásban állandóan friss, pormentes levegő kering, ami nem összehasonlítható az ablaknyitásos légcserével, ami kiviszi télen a meleget, amit nyáron beenged a hűtendő helységekbe.
  • A csak elektromos áram használata miatt az egyéb megoldási lehetőségek (pl. gáz) helyett a legkorszerűbb főzési lehetőséget érdemes választani - indukció főzőlap. Igaz, ez befolyásolja az alkalmazható edényeket is. Viszont a főzés ideje és az arra fordítandó energia (ára is) drasztikusan csökken.
  • Vízfelhasználás a mosogatásnál. Mosogatógéppel tisztítva az edényeket, a vízfelhasználás kb. a felére, harmadára csökken - kevesebb emberi munkával.
  • Világítás kizárólag LED-es megvilágítás az egész lakásban.

Az elektromos áram ára a hőszivattyú alkalmazása esetén drasztikusan csökken - mivel a hőszivattyú egész évben be van kapcsolva, folyamatos áramfogyasztása van. Igaz, ez igen függ a környezeti hőmérséklettől - télen is, nyáron is. Ez a kedvezmény október 15 és április 15 között van - kizárólag a hőszivattyú működtetésére!

Hogyan lehet tovább csökkenteni a felhasznált áram költségét?
Napelemek alkalmazásával. Amikor süt a nap, az áramot termel, ezt visszatáplálva az áram hálózatba, csökkenteni lehet a költségeket - éves szinten. Drasztikusan csökkenteni! Pl. éves energia költséget (minden árammal működik, így csak a villamos szolgáltatóval kell elszámolni) le lehet szorítani 70.000 - 90.000 Ft-ra. Azaz télen 22 fok, nyáron max. 26-27 fok, összes melegvíz és egyéb elektromos készülékek (hűtő, főző, vasaló, porszívő, villany, TV és más) üzemeltetése kerül ennyibe - havonta kb. 5.800 - 7.500 Ft (kb. 17 - 22 EUR).
(Sokan gáz és villany használattal a 3 téli hónapban fizetnek ennyit kisebb komfortért!)

Mindezek a fejlesztések (pl. hőszivattyú, melegvíz tárolóval, levegőztető tendszer, napelemek alkalmazása, LED világítás és ezek kiépítése) költséges. De az, hogy egyenletes hőmérséklet van az egész lakásban (télen-nyáron -15-től +38 fokos kinti hőmérséklet tartományban), folyamatosan (éjjel-nappal egész évben) egyenletesen friss, pormentes levegő van, az ablakok, falak vastagsága miatt szinte teljes a csend (utcán néha dübörögve megy valami) - ez egy olyan életminőség változást eredményez, hogy aki ezt megtapasztalja, azon csodálkozik, eddig hogyan viselte el a más megoldásokat?

Ha megteheti, hogy az autóját lecserélje egy tisztán elektromos autóra, annak az üzemeltetése szinte ingyen van - a napelemekkel annak az akkumolátora is feltölthető (esetleg kell még néhány plusz napelem tábla). Új vásárlása esetén nézze meg, be van már építve a SzuperKondenzátor?


A fenti ajánlás elsősorban új vagy felújítandó házak esetében megvalósítható. Hasonló megoldású új tömb házakban lévő lakásoknál is igyekeznek megoldani ezeket valamilyen módon, mert sokkal gazdaságosabb a lakás üzemeltetése és sokkal kisebb a környezti terheléseÉljünk jólétben, etikus vagyonteremtéssel és
segítsük embertársainkat ahogy csak tudjuk!

Mikola Rezső
+36 20 943 4676


A Társaság független Partnere. A honlap nem a Társaság hivatalos weboldala!


Jutalmazott Tudatosság

A PosiTeam megadja nekünk azt a lehetőséget, hogy ha jó emberek vagyunk, és szeretnénk fenntarthatóan, egészségesen élni, akkor ebből megélhessünk.
Megélhessünk a saját jóságunkból, abból, hogy tudatosak vagyunk. Tovább

Cseppkő Projekt - 2016.05

#

Mi egy Társadalmi Vállalkozás?

#

Tudatos Választás